A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

ПРАВА І ГАРАНТІЇ НЕПОВНОЛІТНІХ ЗАСУДЖЕНИХ ОСІБ

Дата: 26.05.2022 12:52
Кількість переглядів: 256

 

   З  кожним  днем  права  людини  набувають  більшого  значення  і  отримують все ширшу підтримку. Утвердження забезпечення прав і свобод людини є пріоритетним напрямом діяльності будь якої держави в тому числі і України. Історично  склалося  так,  що  фізично  найслабші  соціальні  групи  –  жінки  і діти  володіли  найменшим  числом  прав  і  свобод,  а  часом  терпіли  відверте  їх порушення,  не  в  змозі  захистити  себе.  Саме  тому,  захисту  прав  найслабших членів суспільства, зокрема дітей, які опинилися у складаних життєвих обставинах, необхідно приділити особливу увагу.  Дотримання прав дітей, які перебувають у конфлікті з законом характеризує позицію держави щодо міжнародних стандартів захисту прав людини. Визнання суспільством факту, що засуджені  лишаються  його  членами,  яке  дозволяє  їм  зберігати  більшість  прав громадян  і  гарантує  їм  специфічні  права,  зумовлені  їх  статусом  засуджених,  є втіленням головних засад гуманізму та суспільної солідарності.  Людина,  її  життя,  здоров’я,  честь,  гідність,  недоторканність  і  безпека  в Україні є найвищою соціальною цінністю (ст. 3 Конституції України). Права і свободи людини, її гарантії визначають зміст і спрямованість загальної політики держави.  27 серпня 2015 року вступив в дію Закон України «Про пробацію», прийнятий Верховною Радою України 5 лютого 2015 року. З прийняттям цього закону в Україні запроваджується концептуально новий підхід до процесу виконання кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі.  Головна мета пробації, це забезпечення безпеки суспільства шляхом направлення  засуджених,  запобігання  вчиненню  ними  повторних  кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. 

   Перевагою пробації є не лише гуманність системи правосуддя, але й соціально-економічна доцільність. Так, за рахунок залишення правопорушника у суспільстві збільшуються шанси його успішного виправлення, збереження корисних соціальних зв'язків (створення сім"ї), роботи (економіка країни, компенсація  шкоди  потерпілим),  уникнення  негативного  впливу  кримінального середовища інших засуджених у в'язницях. Це значний крок на етапі її державотворення, до реформування всіє системи кримінальної юстиції.  Головну роль у реалізації положень цього Закону покладено на персонал органу пробації, робота якого  базується на принципах: справедливості; законності; невідворотності виконання покарань; дотримання прав і свобод людини і громадянина; та інших. Безумовно,  всі  принципи  пробації  є  важливими  і  між  собою  нерозривно пов’язані,  але  дотримання  прав  людини  на  сьогодні  є  пріоритетним,  особливо коли мова йде про роботу з неповнолітніми. 

   На обліку Рівненського районного сектору №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Рівненській області перебуває два неповнолітніх засуджених. Спільно з службою у справах дітей Березнівської міської ради проводяться різноманітні просвітницькі заходи з неповнолітніми суб’єктами пробації щодо ознайомлення їх зі своїми правами та гарантіями.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь