A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Українські лікарі вже виписали понад 100 тисяч електронних рецептів на антибіотики

Дата: 16.09.2022 15:01
Кількість переглядів: 308

 

 

Починаючи з 1 серпня, тобто від дня впровадження електронних рецептів на антибіотики, лікарі виписали вже  103,6 тисячі рецептів в електронній системі охорони здоров?я (ЕСОЗ)

Поки що е-рецепт на антибіотики працює в межах перехідного періоду. Це означає, що лікарі, які працюють з електронною системою охорони здоров?я, мають виписувати електронні рецепти на антибіотики. Втім, якщо лікар, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, то він випише пацієнту паперовий рецепт на рецептурному бланку форми ф-1.

Як зазначають у МОЗ, впровадження е-рецепта на антибіотики відбувається з певними винятками. Так, аптеки, що діють в межах територіальних громад, розташованих в районі проведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, на час воєнного стану можуть за потреби відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.  Крім цього, як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби гуртом безпосередньо у дистриб?юторів без рецепта лікаря.

В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, відпуск здійснюється за рецептом лікаря.

Нагадуємо, щоб придбати антибіотик, необхідно:

  • звернутися на прийом до лікаря: лише за необхідності лікар призначить антибіотик та випише електронний рецепт. При цьому лікар або медсестра надрукує інформаційну довідку, що міститиме всю інформацію про призначення;
  • звернутися у будь-яку аптеку та пред’явити фармацевту інформаційну довідку чи паперовий рецепт від лікаря.

За даними ВООЗ, через набуту стійкість бактерій до антибіотиків близько 700 тисяч людей у світі щороку помирає від бактеріальних захворювань, які ще нещодавно швидко та без наслідків підлягали антибіотикотерапії. При цьому вчені прогнозують, що через широку доступність антибіотиків та поширене самолікування кількість смертей внаслідок стійкості бактерій буде стрімко зростати.

Тож впровадження е-рецепта на антибактеріальні препарати має на меті мінімізувати неконтрольоване та самовільне вживання антибіотиків, яке, своєю чергою, стимулює глобальну проблему антибіотикорезистентності.

Наступним етапом впровадження відпуску рецептурних препаратів в ЕСОЗ є реалізація електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь