A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Колабораційна діяльність - державна зрада

Дата: 18.10.2022 09:34
Кількість переглядів: 89

 

3 березня Верховною Радою України прийнятий і 15 березня 2022 р. набув чинності Закон № 2108-ІХ1, яким включено до Кримінального кодексу України нову статтю 111-1 “Колабораційна діяльність”, що охопила значну кількість складів кримінальних правопорушень щодо співпраці з державою агресором. По суті це різні склади кримінальних правопорушень, хоча деякі з них, конкурують між собою та з існуючими раніше складами.

Поверхнево можна виокремити категорію людей, які пішли на співпрацю за примусом чи під тиском, а часто і під тортурами. А ось дехто свідомо підтримує загарбників.

У зв’язку із цим, Законом № 2108 було передбачено кримінальну відповідальність за:

  1. публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України;
  2. публічні заклики громадянином України до:
  • підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора;
  • співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора;
  • невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Склад цього злочину і визначений ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України та передбачає покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Можна дискутувати про надмірну м’якість або суворість покарання. Але, на думку авторів, воно є цілком справедливим. Особи, які співчувають окупанту та виправдовують його дії, ба більше – закликають до співпраці з ворогом, мають бути надовго позбавлені можливості брати участь у будь-яких формах державного управління та місцевого самоврядування чи надання публічних послуг іменем України.

І хоча в нашому регіоні не точаться активні бої, все ж питання колабораціонізму стосується і Рівненщини. Станом на 17.10.2022 року  на обліку Рівненського РС №1 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області засуджені особи  за колабораційну діяльність не перебувають.

Проте, у зв'язку із  актуальністю даної проблеми у воєнний час, з початком повномаштабного вторгнення військ російської федерації на територію України, з метою недопущення дій, що посягають на основи національної безпеки України, кожного суб’єкта пробації, який перебуває на обліку Рівненського РС №1 філії ДУ «Центр пробації» у Рівненській області, попереджено про відповідальність, яка наступає у разі вчинення дій, пов’язаних з сприянням вторгненню державі-агресору на територію України, посяганням на територіальну цілісність нашої держави та безпеку її громадян. Адже безпека країни вцілому залежить від громадянської позиції кожного.

Тримаємо фронт та разом наближаємо перемогу. Слава Україні!

               

 

Рівненський РС №1

філії Державної установи «Центр пробації»

 у Рівненській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь