A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує

Дата: 25.11.2022 14:21
Кількість переглядів: 182

 

Жителі Рівненщини задекларували понад 1 млрд грн доходів

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що впродовж  січня-жовтня 2022 року, в рамках кампанії декларування доходів за минулий рік, жителі Рівненщини подали 5609 податкових декларацій про майновий стан і доходи.

Із загальної кількості декларацій  2769 подали громадяни, які виявили бажання реалізувати своє право на податкову знижку.

В цілому, сума задекларованих доходів склала 1 281,2 млн грн, до сплати нараховано 24,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 3,5 млн грн  військового збору.

Нагадаємо, що  відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу обов'язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім'ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;

іноземного доходу;

та в інших випадках, передбачених Кодексом.

Запитували-відповідаємо: чи переноситься право на отримання податкової знижки за витратами 2021 року на наступний 2023 рік?

Податкова знижка для фізичних осіб – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України (підпункт 14.1.170. статті 14 ПКУ). 

Тобто, податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. Витрати мають підтверджуватися платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги (підпункт 166.2.1 статті 166 ПКУ). 

Податкова знижка буває різна. Вона може включати витрати за користування іпотечним житловим кредитом, благодійні внески неприбутковим організаціям, витрати за навчання та багато інших витрат. Повний перелік витрат, за які можна отримати податкову знижку, визначається пунктом 166.3 статті 166 ПКУ.

Існують обмеження при отриманні податкової знижки:

- сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ. 

- якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 ПКУ). 

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. 

Тож якщо платник податку на доходи фізичних осіб до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Податкова амністія - цивілізований спосіб легалізації доходів

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують, що до 1 березня 2023 року в Україні триває кампанія  одноразового (спеціального) добровільного декларування (так звана податкова амністія), яка розпочалась 1 вересня 2021 року. Ця процедура є добровільною і одноразовою. Громадяни мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належить, і з яких не були сплачені податки і збори. В добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Звертаємо увагу, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог чинного законодавства та/або міжнародних договорів.

Декларують: фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи - нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.

Об'єкти декларування: нерухоме майно (земельні ділянки; об'єкти житлової/нежитлової нерухомості); рухоме майно (транспортні засоби та інші самохідні машини інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо); валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках,   національна валюта та іноземна валюта(крім коштів у готівковій формі), права грошової вимоги(у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи; інші об'єкти (частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, процентів чи майнової вигоди та інші активи (майно; банківські метали, що не розміщені на рахунка; пам'ятні банкноти та монети; майнові права, що належать декларанту або з яких декларант отримує чи має право отримувати доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику такого майна частину належного власнику доходу).

Не є об'єктами декларування: активи фізичної особи, одержані (набуті) декларантом внаслідок вчинення діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення, крім кримінальних правопорушень або інших порушень законодавства, пов'язаних із ухиленням від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); ухиленням від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; порушеннями у сфері валютного законодавства; порушеннями у сфері захисту економічної конкуренції в частині порушення, передбаченого пунктом 12 статті 50 Закону України "Про захист економічної конкуренції"; активи фізичної особи, які належать декларанту, стосовно якого розпочато досудове розслідування або судове провадження щодо таких активів за ознаками кримінальних правопорушень; активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках фінансових установ та/або розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаної державою-агресором згідно із законом, чи мають джерела походження з такої країни.

Ставки збору: загальна ставка 5% ; 9% - закордонні активи; 2,5% - активи у вигляді ОВДП (облігації внутрішньої державної позики).

Альтернативні ставки збору: як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі через електронний кабінет платника.

При цьому, декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.

Гарантії суб'єктам декларування: не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою таких доходів; одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах; відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок). Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь