A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Які нововведення чекають на українців у 2023-му?

Дата: 05.01.2023 10:51
Кількість переглядів: 103

 

Фото без опису

 

  • Мінімальна зарплатня та прожитковий мінімум не зростуть. Мінімальна заробітна плата цього року становитиме 6700 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2684 грн.
  • У березні відбудеться індексація пенсій з урахуванням розміру інфляції та динаміки заробітної плати. За прогнозами, індексація становитиме 5,4%. З 1 квітня 2023 пройде автоматичний перерахунок пенсій громадянам пенсійного віку, які продовжують працювати.
  • Змінюються вимоги до виходу на пенсію. З1 січня, відповідно до нових етапів пенсійної реформи, отримувати пенсію після досягнення 60 років зможуть лише ті українці, які мають достатньо років страхового стажу. У 2023 році мінімальна тривалість страхового стажу для виходу на пенсію в 60 років (незалежно від статі) збільшиться на 12 місяців і складатиме 30 років. На пенсію за віком у 2023 році зможуть розраховувати: ті, хто досяг віку 60 років та має понад 30 років страхового стажу; ті, хто досяг віку 63 років та має від 20 до 30 років стажу; ті, хто досяг 65 років та має від 15 до 20 років стажу. У разі, коли особа продовжуватиме офіційно працювати й отримає необхідний страховий стаж, пенсія їй може бути призначена відразу після набуття стажу.
  • Зарплатний фонд бюджетного сектора скоротять на 27% відповідно до рішення Кабміну. Як наслідок, на працівників бюджетної сфери чекає зменшення зарплат, а також скорочення.
  • Субсидіями та пільгами з 1 січня займатиметься Пенсійний фонд. Саме до цієї установи потрібно звертатися тим, хто претендує на отримання пільг та субсидій.  Середній розмір субсидій у 2023 році становитиме 1700-1800 грн на місяць.
  • Тариф на електроенергію поки що не зміниться. До 31 березня вартість електроенергії для населення становитиме 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год на місяць і 1,68 грн/кВт-год – якщо споживання перевищуватиме 250 кВт-год на місяць.
  • Мінімальне податкове зобов’язання відтепер сплачуватимуть власники земельних паїв. Однак це нововведення стосуватиметься не всіх, а суму податку розраховуватимуть індивідуально. Тим, хто має офіційний договір оренди своєї ділянки, платити не потрібно: сплачувати визначену суму має орендар.
  • Паперові банкноти 2003-2007 років Нацбанк з 1 січня розпочав вилучати з обігу. Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти зразка 2018 року та обігові монети. Змість паперових купюр  5 і 10 грн використовуватимуться монети, а купюри 20 і 100 грн замінять новішими.
  • Набули чинності нові тарифи «Нової пошти». Вартість доставки посилки між відділеннями та поштоматами по Україні становитиме: до 2 кг – 70 грн, до 10 кг – 100 грн, до 30 кг – 140 грн.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь