A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

34-а річниця виводу військ з республіки Афганістан

Дата: 15.02.2023 14:57
Кількість переглядів: 197

 

 

 

15 лютого 1989 року завершилась радянська військова інтервенція в Афганістані. Ця війна була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу і це був – повномасштабний збройний конфлікт-агресія Радянського Союзу проти суверенного Афганістану.

Війна була несправедливою з боку Радянського Союзу як щодо місцевого населення азійської країни, так і власних громадян. Часто зовсім юних хлопців відправляли воювати за інтереси вищого керівництва радянської імперії та без належної військової підготовки.     

Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.

Проте сучасна Україна не має права забувати своїх “ветеранів Афгану”. Багато з них не обирали свою долю, а були змушені йти за наказом. Їм довелося воювати в надзвичайно тяжких умовах, де все одно знаходилося місце для військового подвигу.

Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. За даними Міністерства оборони України з 1992 року понад 44 тисячі військовослужбовців ЗСУ взяли участь у 27 міжнародних операціях та місіях у різних регіонах планети.

Чимало тих, хто пройшов Афганську війну згодом зробили неоціненний внесок у розбудову національних Збройних Сил України. Брали участь у миротворчих операціях нашої держави в “гарячих точках” планети, а з 2014 року і від самого початку повномасштабної війни з російськими окупантами тисячі ветеранів, насамперед «афганців», виступили на захист рідної землі. Вони і сьогодні захищають нашу державу від російського агресора, а деякі віддали життя за Україну.

Сьогодні голова Березнівської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів –інтернаціоналістів) Іван ПОПАЧ і його побратими відвідали  в населених пунктах Березнівської територіальної громади могили полеглих воїнів-афганців, поклали на них квіти пам’яті та шани.

А опівдні десятки ветеранів Афганістану  зібралися у місті Березне біля меморіалу полеглим землякам – афганцям. Там вони разом з Березнівським міським головою Русланом ПИЛИПЧУКОМ та з тимчасово виконуючим обов’язки начальника першого відділу Рівненського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Андрієм ПИЛИПАКОЮ поклали живі квіти до обеліска і пам’ятних плит загиблим землякам афганцям. Потім священослужителі спільно з церковним хором відслужили молебень за упокій душ полеглих воїнів.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь