A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам

Дата: 01.03.2023 14:29
Кількість переглядів: 133

 

Фото без опису

 

         Відповідно до пункту 2 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 „Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам” допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми „єПідтримка”, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204.

При цьому відповідно до пункту 3 Порядку допомога надається щомісячно з місяця звернення до квітня 2022 р. включно на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, з урахуванням норм пункту 2 цього Порядку.

Для внутрішньо переміщених осіб, які звернулися за її наданням до 30 квітня 2022 р. включно, допомога надавалася починаючи з березня 2022 року.

Також передбачено, що допомога призначається автоматично без подання додаткового звернення внутрішньо переміщеним особам, які станом на 01.03.2022 отримували щомісячну допомогу на покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 „Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг” (втратила чинність 20.03.2022).

Також нормами Порядку визначено, що допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24.02.2022, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу.

Із урахуванням викладеного, якщо внутрішньо переміщена особа не отримувала щомісячну адресну допомогу та не була повторно переміщена після 24.02.2022, вона не має права на отримання допомоги відповідно до Порядку.

Починаючи з травня 2022 р. допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 р. заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Таким чином, починаючи з травня виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися не з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) здійснюється у разі:

- якщо внутрішньо переміщеної особи житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і вона подала до 20 травня 2022 р. заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг;

- за умови подання внутрішньо переміщеною особою документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

При цьому право на отримання допомоги на проживання має не тільки власник/співвласник зруйнованого житла або житла непридатного для проживання з числа внутрішньо переміщених осіб, а й усі внутрішньо переміщені особи, які мали факт переміщення з відповідної адреси у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 Закону України „Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, що підтверджується відповідними документами (зокрема, наявність реєстрації місця проживання за цією адресою або документів, визначених частиною 7 статті 4 Закону).

 

Завідувач сектору соціальної

політики відділу культури та

соціальної політики міської ради                                                           Оксана Ковальчук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь