A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує

Дата: 03.04.2023 14:36
Кількість переглядів: 127

 

Фото без опису

Податковий борг до 3060 гривень - без вручення вимоги

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують платникам податків, що у разі наявності у них податкового боргу, сума якого перевищила 3060 гривень, податковий орган вручає податкову вимогу та застосовує заходи стягнення податкового боргу.  Окрім того, майно боржника передається в податкову заставу.

Саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг і можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

Тож платники із сумою боргу до 3060 гривень, які не отримали податкової вимоги, можуть навіть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Аби не відчувати дієвість на собі заходів стягнення, вжиття яких передбачене законодавчими актами, звертаємось до платників з проханням самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов'язань.

Детальніше про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу платник податків може дізнатись скориставшись сервісом  Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/), або ж звернувшись за телефонами до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області за місцем реєстрації як платника податків. Номери телефонів розміщені в рубриці «Контакти» на субсайті територіальних органів ДПС у Рівненській області за посиланням https://rv.tax.gov.ua/kontakti/.

Крім того,  переліки боржників направляються щомісяця до  територіальних громад, де також є можливість перевірити наявність у себе податкового боргу.

Довідково: станом на початок березня  поточного року на Рівненщині з сумою боргу до 3060 гривень налічується 362 боржники-юридичні особи, що мають у сумі боргів на 0,3 млн гривень. Значно більше боржників серед фізичних осіб – 61923. Вони заборгували державі  21,4 млн гривень.  

 

Для отримання пільги зі сплати земельного податку, громадянам необхідно подати заяву до 1 травня

 

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують, що у 2023 році земельний податок сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі-фізичні особи, відповідно до п. 269.1 ст. 269 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб наведено в ст. 281 ПКУ.

Зокрема, від сплати земельного податку звільняються:

- особи з інвалідністю першої і другої груп;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551 – ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка: у селах – не більше як 0,25 гектара, у селищах – не більше, як 0,15 гектара; в містах – не більше, як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш, як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більше, 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більше, як 0,12 гектара.

Якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених 281.2 ст. 281 ПКУ, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подану таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги. У разі подання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування після 1 травня, пільга почне застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву на застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог п. 284.2 ст. 284 ПКУ та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі недотримання фізичною особою вимог абзацу першого п. 281.5 ст. 281 ПКУ, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) року.

 

Податковий календар на квітень 2023 року

Понеділок, 10 квітня 2023 р.

Останній день подання

звіту про обсяги виробництва та реалізації за березень 2023 р.:

- спирту (форма № 1-РС);

- алкогольних напоїв (форма № 2-РС);

- тютюнових виробів (форма № 3-РС);

звіту про обсяги придбання та реалізації в оптовій мережі за березень 2023 р.:

- алкогольних напоїв (форма № 1-ОА);

- тютюнових виробів (форма № 1-ОТ).

 

П'ятниця, 17 квітня 2023 р.

Останній день подання

– звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за березень 2023 р. (ф. № 3ВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв'язку;

– довідки про використані книжки за березень 2023 р.

 

Середа, 19 квітня 2023 р.

Останній день сплати

– ЄСВ, нарахованого за І квартал 2023 р. фізичними особами – підприємцями, у т.ч. тими, які обрали спрощену систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність та членами фермерських господарств;

– авансових платежів з ПДФО за I квартал 2023 р. фізичними особами – підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, розрахованих самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат.

 

Четвер, 20 квітня 2023 р.

Останній день подання

– податкової декларації з ПДВ за березень 2023 р.

– податкової декларації акцизного податку за березень 2023 р.;

– податкової декларації рентної плати за березень 2023 р. з розрахунком рентної плати за:

користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;

користування радіочастотним ресурсом України;

транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;

транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

– податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за березень 2023 р. у разі неподання податкової декларації на 2023 рік;

– податкової декларації платника єдиного податку 3 групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, який використовує особливості оподаткування у розмірі 2%, за березень 2023 р.

Останній день сплати

– авансових внесків з єдиного податку фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування 1 та 2 груп, за квітень 2023 р.;

– ЄСВ роботодавцями за найманих працівників (крім гірничих підприємств) за березень 2023 р.

 

П'ятниця, 28 квітня 2023 р.

Останній день сплати

- ЄСВ за березень 2023 р. гірничими підприємствам за найманих працівників;

- авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за квітень 2023 р.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь