A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Укриття непрацюючого населення у захисних спорудах

Дата: 18.04.2023 14:10
Кількість переглядів: 171

 

 

 

Основна частина захисних споруд цивільного захисту на території нашої громади побудована до часів незалежності України. Тому більшість споруд морально та фізично застарілі, не відповідають сучасним вимогам. За останні десятиліття не проєктувалися та не будувалися нові сховища.

Відповідно до чинного законодавства у захисних спорудах типу «сховище» підлягають укриттю працівники найбільшої робочої зміни суб’єктів господарювання, які продовжують свою діяльність в особливий період, нетранспортабельні хворі та медичний персонал, що не може бути евакуйований. Тож  сховища розташовані або в промислових зонах підприємств, або в будівлях лікарень та  на значній відстані від житлової забудови.

Що ж робити мешканцям багатоквартирних житлових будинків? За відсутності ідеальних альтернатив необхідно пристосовувати для укриття наявні підвальні приміщення житлових будинків. Звісно, підвальне приміщення житлового будинку не можна використовувати для довготривалого укриття, але для короткочасного перебування підходить будь-яке укриття, яке може захистити від прямих попадань, осколків, вибухової хвилі, а також кулеметних обстрілів.

Найкращий варіант – підвальні приміщення в цегляних будинках 2-5 поверхів з висотою підвалу 2-2,8 м, ущільненим перекриттям, наявністю декількох виходів (в тому числі обов’язково хоча б одного зовнішнього), передбаченою системою вентиляції.

Краще підійдуть для використання підвали з декількома під’їздами у будинку (від 3 під’їздів та більше), які мають не менше двох входів до підвалу та підвальне приміщення яких наскрізне – тобто сполучається по всій довжині будинку. Це дозволить вийти з підвального приміщення у разі руйнування однієї чи декількох секцій будинку.

Якщо ви передбачаєте укриватися в підвальному приміщенні вашого чи сусідського будинку не зайвим буде уточнити певну інформацію, а саме:

- отримати інформацію від органів місцевого самоврядування про захисні споруди цивільного захисту. Запитати, які об’єкти з фонду споруд цивільного захисту знаходяться поблизу, хто їхній власник, який їхній стан, і чи можливе приймання у них мешканців вашого будинку.

- з’ясувати, яке призначення мало кожне його приміщення згідно з проєктною документацією. Оцініть реальний стан приміщень, які могли б бути найпростішими укриттями. Отримайте з цього приводу консультацію фахівців - співробітників ДСНС, органів місцевого самоврядування.

Якщо в будинку надійного сховку немає, то ліпше це визнати та шукати його в іншому місці, ніж мати безпідставну надію та ризикувати життям!

Загальні рекомендації керівникам ОСББ та співвласникам допоміжних споруд багатоквартирного житлового будинку, щодо облаштування найпростішого укриття:

(Підготовка загальних приміщень виконується спільно мешканцями будинку та працівниками організації)

  • прибрати підвальні приміщення від сміття;
  • винести непотрібні та зайві речі;
  • демонтувати тимчасові перегородки;
  • звільнити загальні проходи в підвальному приміщенні;
  • укріпити (ущільнити) вхідні двері. За необхідності посилити їх металом;
  • укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;
  • перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі. Створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків;
  • облаштувати приточно-витяжну вентиляцію (за необхідності поставити електровентилятори);
  • встановити лавки, тапчани (лежаки);
  • влаштувати забір води від системи централізованого водопостачання та водовідведення;
  • підготувати ємності для створення запасів питної та технічної води;
  • виділити окремі приміщення для санвузлів та під’єднати їх до системи каналізації (встановити виносну таро для відходів, яка щільно закривається);
  • забезпечити запас харчових продуктів тривалого зберігання (консерви, консервація тощо) та питної води, а також теплих речей та ковдр, забезпечити їх зберігання у водонепроникних чохлах.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь