A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Як уникнути пожежі в житловому секторі

Дата: 27.04.2023 16:45
Кількість переглядів: 160

 

Фото без опису

 

Згідно зі статистичними даними Рівненського районного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області за три місяці 2023 року у Рівненському районі зареєстровано 100 пожеж. З них у житловому секторі – 79 пожеж. Під час пожеж загинуло три людини. Прямі збитки від пожеж становлять – 13 млн 822 тис. грн. Основні причини виникнення пожеж: необережне поводження з вогнем – 39 пожеж, порушення монтажу електроустановок – 30 пожеж, порушення правил експлуатації печей – 21 пожежа, дитячі пустощі з вогнем – 3 пожежі.

Аналізуючи кількість пожеж в громадському секторі виникає потреба вимогливіше відноситись громадянам до протипожежних вимог до житлових будинків та квартир.

Щоб уникнути пожежі в житловому будинку, квартирі чи на подвір'ї, необхідно дотримуватись таких правил пожеж­ної безпеки:

- утримувати в справному стані  електромережі, елект­ричні  прилади,  прилади  опалення  і  дотримуватись заходів безпеки при їх експлуатації;

- виконувати заходи безпеки при користуванні печами, газовими приладами, предметами побутової хімії та прове­дення ремонту у квартирах з застосуванням лаків, фарб;

- не дозволяти будівництво сараїв, гаражів та інших бу­дівель в протипожежних розривах;

- не   дозволяється   складувати   в   гаражах   горючо-мастильні матеріали, з верх встановленої норми;

- не дозволяється загромаджувати проїзди надвірних те­риторій і розривів між будівлями, під'їздів до джерел про­типожежного   водопостачання,  запасних  евакуаційних  вихо­дів і пожежних драбин.

Значну кількість пожеж у житловому секторі складають пожежі від побутових газових приладів. Основною причиною цих пожеж є витікання газу внаслідок порушення герметичності газопроводів, з'єднувальних вузлів або через пальники газових плит. Саме тому у разі появи запаху газу у приміщенні не можна запалювати сірники, запальнички, вмикати та вимикати електричні вимикачі, входити у приміщення з відкритим вогнем або з цигаркою - все це може викликати вибух газу.

 

Дії населення на випадок пожежі.

У кожному випадку появи диму, а також при виявленні осередків горіння негайно викликайте пожежну охорону. Під час виклику пожежної охорони необхідно коротко повідомити, що горить, точну адресу, після чого, в першу чергу, прийміть заходи щодо врятування матеріальних цінностей.

Пожежа, як правило, починається з невеликого осередку го­ріння і ліквідувати її в цей період не виникає великих труд­нощів.

В першу чергу необхідно використовувати всі засоби по­жежогасіння, які є під руками – воду, пісок, вогнегасники, тканину змочену водою, та ін. При цьому необхідно знати деякі особливості гасіння різних пожеж.

Вода, наприклад, є основним засобом боротьби з вогнем. Однак при гасінні керосину чи бензину слід враховувати, що ці рідини легші води, випливають на її поверхню і продов­жують горіти. Тому при горінні керогазів, примусів з газом чи бензином найкраще накинути ковдру, кошму чи другу цупку тканину, і полум'я згасне.

Краще за все гасити горючі рідини вогнегасниками, мож­на засипати їх піском.

При горінні електромережі необхідно в першу чергу від­ключити її, а потім розпочати гасіння пожежі сухим піс­ком, вогнегасником.

У разі виявлення пожежі кожен громадянин  зобов’язаний  повідомити про це пожежну охорону  телефоном  101

В адміністративних центрах старостинських округів міської ради при публічно-шкільних бібліотеках створено консультаційні пункти з питань цивільного захисту
Консультаційні пункти є осередками просвітницько-інформаційної роботи й пропаганди знань серед населення з питань захисту та дій у надзвичайних ситуаціях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь