A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує

Дата: 05.05.2023 09:25
Кількість переглядів: 115

 

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 3,3 мільярди гривень податкових надходжень

 

Упродовж  чотирьох місяців 2023 року до місцевих бюджетів області спрямовано 3 млрд 304 млн грн податків та податкових платежів. Сума отриманих громадами податкових надходжень на 920  млн грн перевищила показники січня-квітня минулого року, - про це  поінформувала в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній. 

Найбільшу частку у структурі доходів, з яких складається місцевий бюджет, займали: податок на доходи фізичних осіб – 2 млрд 596 млн грн, (79 відсотків від загальної суми надходжень), єдиний податок  – 334 млн грн (10 відсотків), плата за землю – 196 млн грн (6 відсотків), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 59 млн грн (2 відсотки).

Головне управління ДПС у Рівненській області дякує платникам за фінансову підтримку держави у складний воєнний час!  

 

Застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов'язковим для підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує суб'єктам господарювання, що застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов'язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи. Реєстратори розрахункових операцій не є обов'язковими для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на І групі спрощеної системи оподаткування, або ж якщо вони здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл, проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій слід застосовувати  розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Але таке звільнення не стосується тих підприємців, які   здійснюють роздрібну торгівлю в торговельному об'єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами; такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет; або ж сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов'язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО. У перелічених випадках застосування РРО/ПРРО є обов'язковим.

Нагадуємо, що ДПС пропонує суб'єктам господарювання безкоштовне програмне рішення для користувачів ПРРО, яке перетворює будь-який гаджет на касовий апарат. Наразі такий програмний РРО користується популярністю серед підприємців, адже має чималі переваги перед класичними. До таких переваг, в першу чергу, належить відсутність посередників (еквайєра, центру сервісного обслуговування), реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі, виключно електронний документообіг, безкоштовність програмного забезпечення від ДПС та ряд інших.

Звертаємо увагу, що з метою інформування платників податків з питань застосування ПРРО ДПС створено банер «Програмні РРО», що розміщений на вебпорталі ДПС за адресою: Головна/БАНЕР/Програмні РРО. Тут можна ознайомитись з  нормативно-правовими актами, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування РРО/ПРРО, актуальними роз'ясненнями на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційними матеріалами тощо.

Керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

 

На підтримку ЗСУ платники Рівненщини перерахували 228 мільйонів гривень

 

Протягом 4 місяців 2023 року платниками податків Рівненської області перераховано до державного бюджету 228,3 мільйона гривень військового збору.  

Порівняно з аналогічним періодом минулого  року надходження збору зросли на 31,5 відсотка або на понад 54,6 мільйона гривень.    

Податківці зазначають, що до фінансування армії долучилися громадяни, які чесно виконали свій конституційний обов'язок у рамках щорічної кампанії декларування доходів.

Такі показники надходження цього платежу – результат відповідальної позиції як працедавців нашого краю, так і громадян, які самостійно декларують свої доходи та сплачують податки, – зазначають у податковій службі області.  

 

 

Фізична особа, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, має право на податкову знижку за понесеними витратами по оренді житла

 

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу, що фізична особа – платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла – квартири чи будинку, відповідно до п.166.9 ст. 166 Податкового кодексу України. 

Для отримання податкової знижки необхідно подати до податкових органів декларацію про майновий стан і доходи. До декларації необхідно додати копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, копію договору оренди житла, платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати, заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства. 

Звертаємо увагу, копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку. 

Умови для отримання податкової знижки, відповідно до яких такі особи та/або члени його сім'ї першого ступеня споріднення: 

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; 

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання. 

Розмір такої знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. 

Документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних чи райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання тощо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь