Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Укриття населення у захисних спорудах цивільного захисту

Дата: 01.06.2023 11:57
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Основна частина захисних споруд цивільного захисту, розташованих на території нашої громади, побудована до часів незалежності України. Тому більшість споруд морально та фізично застарілі, не відповідають сучасним вимогам. Основна частина з них розташована на території виробничих підприємств, навчальних закладів та частково у багатоквартирних житлових будинках. Частина захисних споруд були включені до переліку безпідставно та не відповідають відповідним будівельним нормам. Вони не призначені для довготривалого перебування у них населення, яке укривається, але можуть бути використані для тимчасового укриття під час повітряних тривог.

Керівники підприємств, установ, організацій та закладів, на балансі яких перебувають захисні споруди цивільного захисту, а саме: протирадіаційні укриття, найпростіші укриття, зобов’язані забезпечити вільний доступ до них населення під час повітряних тривог.

З метою захисту працівників керівники суб’єктів господарювання зобов’язані завчасно визначити місця для їх укриття під час повітряних тривог, а також проінформувати населення, яке перебуває на їх території про місце розташування найближчого укриття.

 

Що ж робити мешканцям багатоквартирного житлового будинку у разі відсутності протирадіаційного укриття у їхньому будинку?

За відсутності ідеальних альтернатив необхідно пристосовувати для укриття наявні підвальні приміщення житлових будинків. Звісно, підвальне приміщення житлового будинку не можна використовувати для довготривалого укриття, але для короткочасного перебування підходить будь-яке укриття, яке може захистити від прямих попадань, осколків, вибухової хвилі, а також кулеметних обстрілів.

Найкращий варіант – підвальні приміщення в цегляних будинках 2-5 поверхів з висотою підвалу 2-2,8 м, ущільненим перекриттям, наявністю декількох виходів (в тому числі обов’язково хоча б одного зовнішнього), передбаченою системою вентиляції.

Краще підійдуть для використання підвали з декількома під’їздами у будинку (від 3 під’їздів та більше), які мають не менше двох входів до підвалу та підвальне приміщення яких наскрізне – тобто сполучається по всій довжині будинку. Це дозволить вийти з підвального приміщення у разі руйнування однієї чи декількох секцій будинку.

Якщо в будинку надійного сховку немає, то ліпше це визнати та шукати його в іншому місці, ніж мати безпідставну надію та ризикувати життям.

 

За потреби керівник суб’єкта господарювання, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків може звернутися в Березнівську міську раду для обстеження підвального, цокольного приміщення, фортифікаційної споруди щодо можливості використання його для укриття населення як найпростіше укриття.     

 

 

Загальні рекомендації керівникам ОСББ та співвласникам допоміжних споруд багатоквартирного житлового будинку, щодо облаштування найпростішого укриття:

(Підготовка загальних приміщень виконується спільно мешканцями будинку та працівниками організації)

  • прибрати підвальні приміщення від сміття;
  • винести непотрібні та зайві речі;
  • демонтувати тимчасові перегородки;
  • звільнити загальні проходи в підвальному приміщенні;
  • укріпити (ущільнити) вхідні двері та посилити їх металом;
  • укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;
  • перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;
  • створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків;
  • облаштувати приточно-витяжну вентиляцію (за необхідності поставити електровентилятори);
  • встановити лавки, тапчани (лежаки);
  • влаштувати забір води від системи централізованого водопостачання;
  • підготувати місткості для створення запасів питної та технічної води;
  • виділити окремі приміщення для санвузлів та під’єднати їх (за можливості) до системи каналізації (встановити виносну тару для відходів, яка щільно закривається);
  • забезпечити запас харчових продуктів тривалого зберігання (консерви, консервація тощо) та питної води, а також теплих речей та ковдр, забезпечити їх зберігання у водонепроникних чохлах.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь