ДСНС ІНФОРМУЄ ПРО ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ В ПЕРІОД ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ
Для хліборобів настав найважливіший період - збирання врожаю. Жнива є причиною особливої турботи як для хліборобів бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим.
З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність пожеж. Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки та пожежного захисту сільгоспугідь, лісосмуг, ліній електропередачі, газопроводів , доріг в літній пожежонебезпечний період.
З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, нагадуємо основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збиранні врожаю:
- до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні бути обладнані первинними засобами пожежогасіння та іскрогасниками. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи повинні пройти протипожежний інструктаж;
- перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше
- у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;
Не дозволяється заправляння збиральну техніку пальним у хлібних масивах та у нічний час в польових умовах. Суворо забороняється палити та користуватись відкритим вогнем поряд із хлібними масивами. Водії повинні пам’ятати, що не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі із значними втратами.
ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередачі надвисокої напруги. Це завдає державі великі матеріальні та економічні збитки. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає масове незадоволення громадян, алергічні захворювання, завдається шкода навколишньому середовищу.
Нагадуємо Вам, що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум’я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено. Туристичні намети не можна ставити ближче
Сурове дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю - обов’язок кожного громадянина.
Нагадуємо ,що статтею 245 «Кримінального кодексу України» за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів , вздовж залізниць, а також спалювання стерні, сухих дикоростучих трав або їх залишків на землях сільськогосподарського призначення чи іншими загально небезпечним способом караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк, статтею 194-1 «Кримінального кодексу України «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики», передбачено залежно від тяжкості наслідків, починаючи від штрафу до позбавлення волі на термін до 15 років.
ДІЇ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОЖЕЖІ
У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати.
Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум'я або засипанням полум'я землею. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.
При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння. Для цього в першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.
Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном треб: враховувати, що вода і дим псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідні терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин, вимкнути розвантажувальне обладнання, потім приступити до гасіння вогню. Зерно, як зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум'я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.