A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Обережно! Ботулізм.

Дата: 14.06.2023 08:29
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

За інформацією державної установи «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у с. Мирне Рівненського району 06 червня 2023 року зареєстровано випадок ботулізму. Шлях зараження – харчові продукти. Походження продукту – риба виловлена зі ставка. Вживання хребців у сирому вигляді.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в ґрунті, в кишківниках риб та тварин, в неправильно приготовлених і збережених консервах. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму й утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

З метою запобігання харчовим отруєнням необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

– не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

– продукти, які швидко псуються зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

– ретельно проварювати, тушкувати й просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням.

– сирі та варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

– не купувати харчові продукти на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

 

          У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

 

Пам’ятайте! Хворобі легше запобігти, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь