Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

У Березному вшанували пам’ять жертв Голокосту

Дата: 27.01.2024 10:00
Кількість переглядів: 81

 

З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту традиційно Березнівський міський голова Руслан Пилипчук та заступник директора Березнівського лісотехнічного фахового коледжу Руслан Мосійчук покладанням квітів до пам'ятного знаку на місці масового розстрілу євреїв Березного та хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих жертв Голокосту.

Історія міста Березне тісно пов'язана з життям єврейської громади та Голокостом. До Другої світової війни євреї у Березному становили одну з найбільших частин населення. З початком війни у місті було утворено гетто. 25-28 серпня 1942 року на місці, де встановлено пам'ятний знак нацисти розстріляли майже чотири тисячі євреїв. Єврейська громада міста зазнала непоправних втрат, так і не відновившись після війни. Частина тих, хто вцілів (близько 100 чол.) емігрували до США і в 1954 році видали Книгу Пам'яті Березного ("Мій штетл Березне", 189 сторінок на їдиш), яку можна переглянути на сайті Голокосту США.

Трагедія нацистського терору під час Другої світової війни мала стати пересторогою Людству. Мала, але не стала...

Історія на жаль, повторюється. Сьогодні знову в самому центрі Європи відбувається геноцид українців, тільки замість гітлерівців Український народ нищать рашисти. Так само ворог не визнає нашого права як нації на самовизначення й вільне життя. Ракетами, авіабомбами й «градами» він рівняє з землею українські міста, палить українські села, чинить воєнні злочини. Усе це ніщо інше, як злочин геноциду проти Українського народу. Але ми гідні пам’яті своїх славних предків, які здолали нацизм, і впевнені, що так само подолаємо рашизм. Тож маємо виховувати толерантне ставлення до представників інших народів, оточуючого світу в цілому, аби не допустити цього знову. Тому вшанування Голокосту допоможе наступним покоління зберегти пам’ять про цю трагедію та не допустити у майбутньому актів геноциду.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь