Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Сьогодні 116 років від дня народження засновника і організатора Української Повстанської Армії «Поліська Січ» Тараса Бульби-Боровця

Дата: 09.03.2024 07:00
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

 

 

Сьогодні, 9 березня минає 116 років з дня народження Тараса Бульби-Боровця – відомої постаті в історії українського визвольного руху часів Другої світової війни. Народився майбутній отаман в селі Бистричі, тоді Рівненського повіту Волинської губернії. З 14 років працював на каменоломнях, де пройшов шлях від простого чорнороба до власника одного з гранітних кар’єрів. Саме Т.Бульбі-Боровцю належала честь формування перших боєздатних загонів української партизанки часів Другої Світової війни.

У біографії генерал-хорунжого Тараса Дмитровича Бульби-Боровця було все: злети, падіння, широка популярність, блискучі перемоги i гipкi поразки. Але попри все він залишається справжнім сином України, який присвятив своє життя незалежності нашого народу.

Доля нашого земляка була непростою. У 1943 році нацисти заарештували Боровця і посадили до концтабору Заксенгаузен, де він сидів у камері №78. За іронією долі, у 73-й камері цього ж концтабору сидів і Степан Бандера. Під кінець війни усіх українських політв’язнів випустили з камер і намагалися сформувати з них українську армію для підтримки Німеччини, проте без успіху. Тарас Боровець опинився на території Німеччини, яку контролювала американська армія, і згодом виїхав до США. З 1948 року проживав у Канаді, потім у США. Помер 15 травня 1981 року в лікарні міста Нью-Йорк (США.), В еміграції видавав журналі «Меч і Воля», створив Українську Національну Гвардію. 

Історія його боротьби описана у книзі мемуарів «Армія без держави», яку він написав вже на еміграції.

Пам’ятаймо наших історичнх героїв, які надихають сучасне покоління українців у боротьбі за незалежність.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь