Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Як уникнути пожежі в житловому секторі

Дата: 27.04.2023 16:45
Кількість переглядів: 217

 

Фото без опису

 

Згідно зі статистичними даними Рівненського районного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області за три місяці 2023 року у Рівненському районі зареєстровано 100 пожеж. З них у житловому секторі – 79 пожеж. Під час пожеж загинуло три людини. Прямі збитки від пожеж становлять – 13 млн 822 тис. грн. Основні причини виникнення пожеж: необережне поводження з вогнем – 39 пожеж, порушення монтажу електроустановок – 30 пожеж, порушення правил експлуатації печей – 21 пожежа, дитячі пустощі з вогнем – 3 пожежі.

Аналізуючи кількість пожеж в громадському секторі виникає потреба вимогливіше відноситись громадянам до протипожежних вимог до житлових будинків та квартир.

Щоб уникнути пожежі в житловому будинку, квартирі чи на подвір'ї, необхідно дотримуватись таких правил пожеж­ної безпеки:

- утримувати в справному стані  електромережі, елект­ричні  прилади,  прилади  опалення  і  дотримуватись заходів безпеки при їх експлуатації;

- виконувати заходи безпеки при користуванні печами, газовими приладами, предметами побутової хімії та прове­дення ремонту у квартирах з застосуванням лаків, фарб;

- не дозволяти будівництво сараїв, гаражів та інших бу­дівель в протипожежних розривах;

- не   дозволяється   складувати   в   гаражах   горючо-мастильні матеріали, з верх встановленої норми;

- не дозволяється загромаджувати проїзди надвірних те­риторій і розривів між будівлями, під'їздів до джерел про­типожежного   водопостачання,  запасних  евакуаційних  вихо­дів і пожежних драбин.

Значну кількість пожеж у житловому секторі складають пожежі від побутових газових приладів. Основною причиною цих пожеж є витікання газу внаслідок порушення герметичності газопроводів, з'єднувальних вузлів або через пальники газових плит. Саме тому у разі появи запаху газу у приміщенні не можна запалювати сірники, запальнички, вмикати та вимикати електричні вимикачі, входити у приміщення з відкритим вогнем або з цигаркою - все це може викликати вибух газу.

 

Дії населення на випадок пожежі.

У кожному випадку появи диму, а також при виявленні осередків горіння негайно викликайте пожежну охорону. Під час виклику пожежної охорони необхідно коротко повідомити, що горить, точну адресу, після чого, в першу чергу, прийміть заходи щодо врятування матеріальних цінностей.

Пожежа, як правило, починається з невеликого осередку го­ріння і ліквідувати її в цей період не виникає великих труд­нощів.

В першу чергу необхідно використовувати всі засоби по­жежогасіння, які є під руками – воду, пісок, вогнегасники, тканину змочену водою, та ін. При цьому необхідно знати деякі особливості гасіння різних пожеж.

Вода, наприклад, є основним засобом боротьби з вогнем. Однак при гасінні керосину чи бензину слід враховувати, що ці рідини легші води, випливають на її поверхню і продов­жують горіти. Тому при горінні керогазів, примусів з газом чи бензином найкраще накинути ковдру, кошму чи другу цупку тканину, і полум'я згасне.

Краще за все гасити горючі рідини вогнегасниками, мож­на засипати їх піском.

При горінні електромережі необхідно в першу чергу від­ключити її, а потім розпочати гасіння пожежі сухим піс­ком, вогнегасником.

У разі виявлення пожежі кожен громадянин  зобов’язаний  повідомити про це пожежну охорону  телефоном  101

В адміністративних центрах старостинських округів міської ради при публічно-шкільних бібліотеках створено консультаційні пункти з питань цивільного захисту
Консультаційні пункти є осередками просвітницько-інформаційної роботи й пропаганди знань серед населення з питань захисту та дій у надзвичайних ситуаціях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь