Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

“Прозорі школи” і “Прозорі університети”: Офіс доброчесності НАЗК презентував проєкти для освітян з Волині

Дата: 09.07.2024 14:31
Кількість переглядів: 111

Фото без опису

 

Формування суспільства, яке не толерує корупцію – клопіткий та довготривалий процес, який вимагає не тільки поширення антикорупційних практик серед дорослого населення, але й промоції доброчесної поведінки серед молоді. Офіс доброчесності НАЗК  прагне сформувати нульову толерантність до корупції у нового покоління.  

Представники Офісу доброчесності НАЗК провели зустрічі з директорами шкіл громад Волинської області та міста Луцьк і презентували їм проєкт “Прозора школа”. Команда Національного агентства поділилася методикою навчальних активностей з теми доброчесності, які можна і варто застосовувати в освітньому процесі. Учасники мали змогу спробувати використати пропоновані інструменти на практиці. Окрім презентації проєкту, освітянам Волині було представлено "Освітній навігатор" – посібник, у якому зібрані методичні рекомендації щодо функціонування закладів освіти на засадах прозорості, відкритості та доброчесності.

До зустрічі з директорами шкіл Луцька долучилась Оксана Мельник, директорка Ліцею №1 м. Ковель, на базі якого вже впродовж двох років функціонує Хаб доброчесності. Вона поділилась досвідом впровадження проєкту в їхньому закладі освіти. Цей хаб  вже співпрацює зі школами Рівненщини, Львівщини та Волині.

Загалом в спільноті шкіл-учасниць проєкту вже понад 500 закладів освіти з 14 регіонів. В Україні працює 15 Хабів доброчесності. Долучитися можна, заповнивши реєстраційну форму.  

В межах проєкту "Прозорі університети" представники НАЗК також відвідали Волинський національний університет імені Лесі Українки. Це один  із 10 пілотних закладів вищої освіти (ЗВО),  які апробували дисципліну "Антикорупція та доброчесність". Заступник Голови НАЗК Микола Корнелюк зустрівся зі студентами юридичного факультету. Учасники зустрічі, які раніше пройшли профільний курс, отримали можливість дізнатися більше про органи, які відповідають в Україні за боротьбу з корупцією, їхні повноваження та відмінності, навчились розпізнавати корупційні діяння, уникати дій, пов’язаних з корупцією. Також студенти отримали додаткові антикорупційні інструменти та ресурси, які можна використовувати для підвищення обізнаності в темі антикорупції.

Довідково. У 2023 році Офіс доброчесності запустив пілотний проєкт з викладання в університетах дисципліни "Антикорупція та доброчесність". Всього було подано 59 заявок, для участі в проєкті відібрано 10. З Волинської області був відібраний лише Волинський національний університет ім. Лесі Українки. 60 студентів цього університету (максимально можлива кількість для вибіркової дисципліни) забронювали місця протягом півдня.  Станом на червень 2024 року у Волинській області ВНУ ім. Лесі Українки - єдиний, де викладається дисципліна "Антикорупція та доброчесність".

Всього у 2023 році курс пройшли понад 900 студентів, з них 87% оцінили його на найвищий бал. В 2024 році на набір подалися вже 150 ЗВО, з яких було обрано 50. Всі пілотні ЗВО висловили бажання викладати дисципліну і надалі. 

Про інші заходи, проведені  НАЗК на Волині, читайте тут.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь