A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Вшанували пам'ять жертв Голокосту

Дата: 25.08.2022 11:48
Кількість переглядів: 319

 

 

 

 

В ці дні виповнюється 80 років з часу трагедії березнівських євреїв. 25-28 серпня 1942 році на околиці Березного (територія теперішнього дендропарку) німецькі нацисти розстріляли майже 4 тисячі місцевих мешканців єврейської національності.

Березнівський міський голова Руслан Пилипчук та директор Березнівського лісотехнічного фахового коледжу Микола Гончар вшанували пам'ять загиблих поклавши квіти до стели, встановленої на місці масового розстрілу.

Варто нагадати, що в минулому наше містечко – це відомий світовий штетл (місто на їдиш). Єврейський соціум міста в міжвоєнний період складав більше 70 відсотків, в місті було 3 синагоги, декілька шкіл, 2 бібліотеки, театр, виходила газета на їдиш. Березне мало відому світові хасидську династію Печеніків, яка нараховувала 7 поколінь. Березнівські євреї пережили Голокост двічі. Перший раз  в 1942році, коли німці повністю знищили єврейську громаду. Другий Голокост був уже за радянської окупації, коли в місті зруйнували синагоги, знищили старий єврейський цвинтар і стерли саму пам’ять про те, що ця громада колись жила в нашому місті. Вцілілі березнівські євреї в 1954 році видали книгу спогадів «Мій штетл Березне», яка розміщена на сайті Голокосту США. Були знищені не лише люди а й знищена місцева єврейська культура, знищена пам’ять про те, що ця культура століттями була невід’ємною частиною культури нашого міста.

 

Історична довідка про штетл Березне

Історична довідка про Голокост



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь