Березнівська міська рада
Рівненського району, Рівненської області

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує

Дата: 06.11.2023 11:35
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Фінансова підтримка  країни від платників Рівненщини – 14,2 мільярда сплачених податків

Протягом десяти місяців   поточного року до зведеного бюджету платниками податків Рівненщини сплачено 14,2 млрд гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 23,7 відс, або на 2,7 млрд гривень, - про це повідомив керівник податкової служби області Андрій Троцко.

Зокрема, з початку 2023 року до державного бюджету суб'єктами господарювання сплачено 5,7 млрд грн, що на 1,1 млрд грн більше, ніж за січень-жовтень 2022 року, а бюджети територіальних громад отримали 8,7 млрд грн, що перевищує минулорічний показник на 1,7 млрд гривень.

Надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за десять місяців поточного року становлять 9,1 млрд грн, що на 1,4 млрд грн, або на 18,9 відс більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Платники податків Рівненщини продовжують підтримувати економіку України, сумлінно виконувати податкові зобов'язання перед бюджетами всіх рівнів. Завдяки активній громадянській позиції кожного платника податків, держава стабільно отримує фінансову підтримку для забезпечення Збройних Сил України та соціальних виплат.

При здійсненні торгівлі чи наданні послуг зобов'язані проводити розрахунки за них через РРО

 ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що суб'єкти господарювання при здійсненні торгівлі чи наданні послуг зобов'язані проводити розрахунки за них через РРО та надавати таким споживачам послуг розрахункові документи встановленої форми та змісту.

У зв'язку із прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.10 2023 року відновлено відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків за товари (послуги).

Поряд із цим, з метою повернення економіки України на довоєнний рівень та більш м'якого переходу суб'єктів господарювання у такий період, законодавець передбачив певні пом'якшення для бізнесу.

Зокрема, низку суб'єктів господарювання звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, що вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор).

Також для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку та тих, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість, передбачено ряд інших пом'якшень, зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно.

Також надано право у розрахункових документах зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару чи послуги та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

Звертаємо увагу, що Державна податкова служба України в умовах військового часу продовжує роботу із вдосконалення функціоналу безоплатного ПРРО, створюючи бізнесу зручні умови для виконання вимог щодо фіскалізації розрахункових операцій.

ПРРО від ДПС – це програмне рішення, застосовне для операційних систем Windows, Android, iOS, та Web-версія, яке інтегрується з фіскальним сервером ДПС.

Функціональні можливості ПРРО від ДПС: відкриття/закриття/автозакриття зміни;

формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури або вручну; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери; ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних); ведення довідника ставок податків; використання сканера штрихкодів; додавання штрихкоду марки акцизного податку; різні форми розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована); оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд X-звіту, Z-звіту; відправка Z-звіту до фіскального сервера; перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера.

Запрошуємо підприємців, які мають намір працювати з безкоштовним ПЗ ПРРО ДПС, на практикуми по встановленню таких ПРРО, які проходять в приміщенні ГУ ДПС в Рівненській області або Центрах обслуговування платників. В ході практикумів працівники ГУ ДПС допоможуть зареєструвати: господарську одиницю,програмний РРО (касу), касира.

Для цього необхідно мати з собою: електронний цифровий підпис або електронні печатки у кількості, що відповідає кількості касирів, які будуть працювати на ПРРО; телефон, планшет, ноутбук, на який буде встановлюватись ПРРО ДПС.

Запитували – відповідаємо: чи необхідно  вносити зміни до облікових даних, якщо відбулось перейменування назви вулиці?

 Відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу України и (далі – ПКУ) підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:
     інформація органів державної реєстрації;
     документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.
     У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов'язаний подати контролюючому органу, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів (п. 66.5 ст. 66 ПКУ).
     Згідно з ст. 9 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», в ЄДР містяться дані, зокрема, місцезнаходження юридичної особи та місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв'язок з фізичною особою – підприємцем).
     Пунктом 9.2 розд. IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, визначено, що у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов'язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткові реєстраційні заяви за формами № 1-ОПП (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) (далі – заява за ф. № 1-ОПП), № 5-ОПП (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) (далі – заява за ф. № 5-ОПП) подаються з позначкою «Зміни» або заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) за формою № 1-ОПН – з позначкою «Перереєстрація/зміни».
     Враховуючи викладене вище, у разі перейменування назви міста, вулиці тощо платники податків відомості про яких:
     включаються до ЄДР, повідомляють про зміну зазначених даних до ЄДР та не подають заяви за ф. № 1-ОПП та ф. № 5-ОПП до контролюючих органів за місцезнаходженням/місцем проживання;
     не включаються до ЄДР, повинні подати заяву за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за місцезнаходженням/місцем проживання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь